Прес-служба Херсонської ОДПІ інформує, від 03.03.17р.

Бізнес у Херсоні звітує он-лайн

З початку 2017 року платники податків Херсона надіслали до податкової інспекції майже 106,5 тис. звітних документів, із яких 61,9 тис. або 58,1% надійшли в електронному вигляді. Зокрема, декларації з податку на додану вартість он-лайн надають майже 100% міських платників ПДВ. Про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (ЄСВ) у електронному вигляді звітують 77% міських підприємств. Податковий розрахунок за формою №1–ДФ за ІV квартал 2016 року у електронному вигляді подали 74% платників податків.

Найменше користуються електронними комунікаціями платники єдиного податку. Лише половина з них звітують через Інтернет, а інша половина – все ще здають декларації у паперовому вигляді до Центру обслуговування платників. Додамо, що за результатами проведеної роботи Херсонською ОДПІ за 2 місяці цього року укладено 1173 договори з платниками податків про визнання електронних документів.

   Про професію податківця та податкову культуру – учням Херсонської гімназії №1

Херсонська ОДПІ вже тривалий час проводить різні просвітницькі заходи серед молоді нашого міста. Зокрема, податківці проводять лекції студентам та школярам, запрошують їх на „День відкритих дверей” та екскурсії до інспекції, приймають студентів на виробничу практику.

Минулого тижня фахівці Херсонської ОДПІ завітали до старшокласників Херсонської гімназії № 1. Фіскали провели лекцію „Податкова культура – європейський тренд сучасності”, та розповіли про цікаві факти, пов’язані з оподаткуванням. Особливу зацікавленість в учнів викликали питання стосовно податкових перевірок, штрафів, та умов, необхідних для працевлаштування в службі.

Молодь є майбутнім нашої держави, її інтелектуальним потенціалом, основою економічного, політичного і суспільного життя. Саме тому податкова грамотність молоді є необхідною передумовою формування тренду на податкову культуру в суспільстві в цілому.

Бізнес-нерухомість додала до бюджету 2,1 млн гривень

У січні цього року херсонські власники нерухомості перерахували до міського бюджету 2,1 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Практично всі 100% надходжень сплачені підприємствами – платниками податку на нерухомість. Громадяни зазвичай сплачують даний податок улітку, після вручення їм податкового повідомлення-рішення.

Нагадаємо, що юридичні особи у 2017 році сплачують податок за поточний 2017 рік, а фізичні – за минулий 2016 рік, із застосуванням минулорічних ставок і пільг.

„Банківські заощадження” містян поповнили держбюджет на 2,5 млн гривень

Цього року пасивні доходи жителів нашого міста поповнили Державний бюджет на 2,5 млн гривень. Це на 200 тис. грн більше, ніж було сплачено у січні минулого року.

Враховуючи те, що ставка податку на доходи фізичних осіб у 2017 році залишилась незмінною, і становить 18% від доходів у вигляді процентів, нарахованих на депозити, то можна констатувати певне збільшення заощаджень херсонців.

Додамо, що оподаткування пасивних доходів у вигляді депозитів запроваджено ще 1 серпня 2014 року. У перший рік ставка ПДФО для оподаткування пасивних доходів становила 15%. В 2015 році херсонці сплачували даний податок за ставкою 20%. А з 1 січня 2016 року ставка податку становить 18%.

Містяни сплатили за навчання у вузах 1,3 млн гривень

З початку року до головного офісу Херсонської ОДПІ звернулись 134 херсонця, аби реалізувати право на податкову знижку на навчання. Загалом вони задекларували 74,9 млн грн доходів та 1,3 млн грн витрат на навчання. Відповідно до норм Податкового кодексу таким херсонцям буде повернуто з бюджету 316 тис. грн зайво сплаченого податку на доходи фізичних осіб.

Нагадаємо, що громадяни України, які є платниками податку на доходи фізичних осіб і в 2016 році сплачували за своє навчання або навчання члена своєї сім'ї першого ступеня споріднення, мають право на податкову знижку. Такі громадяни можуть повернути собі з бюджету суму витрачених коштів за навчання, але не більш ніж 18%.

Для отримання такої знижки необхідно до кінця 2017 року подати до територіального органу Державної фіскальної служби за місцем проживання річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2016 рік та мати документальне підтвердження витрат, понесених на навчання.

Як отримати податкову знижку по іпотечному кредиту в Херсоні?

Кожен мешканець нашого міста, який є громадянином України має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом за умови документального підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки:

Оригінали таких документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню громадянином протягом строку, достатнього для проведення контролюючим органом податкової перевірки стосовно нарахування такої податкової знижки.

Платники податку зобов’язані на вимогу контролюючого органу та в межах його повноважень, визначених законодавством, надавати документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку.

Граничний термін подання декларації для реалізації права на податкову знижку за 2016 рік – 29 грудня 2017 року. Декларацію про майновий стан і доходи платники податку подають до податкової інспекції за місцем податкової адреси (реєстрації). Право на отримання податкової знижки у 2017 році щодо витрат, понесених у 2016 році, на наступний рік не переноситься.

Чи дозволяється тимчасово припинити підприємницьку діяльність?

Порядок проведення державної реєстрації припинення юридичної особи та порядок державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця визначено Законом України „Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань”.

Зазначеним Законом та іншими нормативно-правовими актами не передбачено тимчасове припинення підприємницької діяльності.

Однак, підприємці - платники єдиного податку мають право взяти відпустку, а у випадку хвороби – лікарняний, і не сплачувати єдиний податок.

Так, відповідно до ст. 295 Податкового кодексу України, платники єдиного податку першої та другої груп, які не використовують найману працю, звільняються від сплати податку протягом одного календарного місяця на час відпустки, а також на період хвороби, підтвердженої копіює листка непрацездатності, якщо вона триває більше 30 календарних днів.

Торгувати продукцією власного виробництва можна без касового апарата

При здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту) підприємства усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, мають право не застосовувати реєстратори розрахункових операцій. Дозвіл на це надає п. 1 ст. 9 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР „Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”.

До продукції власного виробництва відноситься продукція, яка виробляється та реалізується самим підприємством в єдиному технологічному процесі з використанням власної або найманої робочої сили.

Всім бажаючим спростити податковий облік та сплату податків слід поквапитись

Херсонські підприємці, які сплачують податки та збори на загальних підставах, можуть добровільно обрати спрощену систему оподаткування. Для цього їм необхідно подати заяву до Центру обслуговування платників не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Тобто, платники, які планують застосовувати спрощену систему оподаткування з 1 квітня 2017 року (або змінити групу платника єдиного податку), мають подати відповідну заяву не пізніше 16 березня 2017 року.

Слід підкреслити, що перехід відбувається за умови, якщо протягом календарного року, який передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, платником дотримано вимоги щодо обсягу доходу протягом календарного року.

Податковий календар на перший день весни 2017 року

Відповідно до норм Податкового кодексу України, 1 березня 2017 року є останнім днем подання:

- податкової декларації з податку на прибуток підприємства за 2016 рік платниками, у яких податковий період дорівнює року;

- розрахунку оподатковуваного прибутку та податку на прибуток нерезидента, який провадить діяльність на території України через постійне представництво, на підставі складення відокремленого балансу фінансово-господарської діяльності, за 2016 рік платниками, у яких податковий період дорівнює календарному року;

- розрахунку податку на прибуток постійного представництва нерезидента, визначеного шляхом застосування до суми отриманого доходу коефіцієнта 0,7, за 2016 рік платниками, у яких податковий період дорівнює календарному року;

- звіту про використання доходів неприбуткової організації за 2016 рік.

Успішним бізнесменом можна стати вже в 16 років

Українським законодавством передбачено, що за певних умов особі, яка досягла шістнадцяти років і бажає займатися підприємницькою діяльністю, може бути надана повна цивільна дієздатність. Це дозволяє ст. 35 Цивільного кодексу України (далі - ЦКУ).

Так, за наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування така особа може бути зареєстрована як підприємець. У цьому разі особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця.

При цьому повна цивільна дієздатність, надана громадянину, поширюється на усі цивільні права та обов’язки.

Зазначимо, що цивільною дієздатністю громадянина є його здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов'язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання.

Як подавати декларацію про майно?

Нормами податкового законодавства дозволено податкову декларацію подавати за вибором платника податків в один із таких способів:

- особисто платником або уповноваженою на це особою;

- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису у порядку, визначеному законодавством.

Тож за наявності електронного цифрового підпису громадянин може задекларувати доходи навіть не виходячи з дому. Якщо такий підпис відсутній або громадянин перебуває в іншому регіоні – декларацію можна надіслати поштою.

Новації в нарахуванні пені у 2017 році

З 1 січня поточного року змінились правила нарахування пені. Тепер її розрахунок залежить від того, хто визначив податкове зобов’язання – контролюючі органи або платник податків.

Відтак, нарахування пені розпочинається починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати платником податків податкового зобов’язання при нарахуванні суми грошового зобов’язання, визначеного контролюючим органом за результатами податкової перевірки.

При нарахуванні суми податкового зобов’язання, визначеного контролюючим органом у випадках, не пов’язаних з проведенням податкових перевірок, пеня нараховується починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання (в тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження).

У випадку нарахування суми податкового зобов’язання, визначеного платником податків або податковим агентом, пеня нараховується після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання.

За що можуть анулювати ліцензію на роздрібну торгівлю алкоголем?

Ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями анулюється шляхом прийняття органом, який видав ліцензію, відповідного письмового розпорядження за наявності передбачених Законом підстав. До останніх, зокрема, належать:

- заява суб’єкта господарювання;

- рішення про скасування державної реєстрації суб’єкта господарювання;

- несплата чергового платежу за ліцензію протягом 30 календарних днів від моменту призупинення ліцензії;

- рішення суду про встановлення факту незаконного використання суб’єктом господарювання марок акцизного податку (стосовно імпортерів);

- рішення суду про встановлення факту торгівлі суб’єктом господарювання алкогольними напоями або тютюновими виробами без марок акцизного податку;

- рішення суду про встановлення факту переміщення суб’єктом господарювання алкогольних напоїв або тютюнових виробів поза митним контролем;

- порушення вимог Закону щодо продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років.

Ліцензія анулюється та вважається недійсною з моменту одержання суб’єктом господарювання письмового розпорядження про її анулювання.

Прес-служба Херсонської ОДПІ

ГУ ДФС у Херсонській області