Прес-служба Херсонської ОДПІ інформує, від 14.04.17р.

Доходи декларують навіть 90-річні жителі Херсона

Днями до Центру обслуговування платників головного офісу Херсонської ОДПІ завітала 90-річна жінка. Мета її візиту — подання декларації про майновий стан і доходи та сплата податків. Виявляється, торік вона протягом кількох місяців надавала власну квартиру в оренду. Саме цей прибуток бабуся прийшла задекларувати. Декларацію вона заповнила майже без сторонньої допомоги, що є додатковим свідченням максимального спрощення її форми. До слова, не чекаючи визначеного терміну, декларантка сплатила належні суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

Слід зазначити, що кампанія декларування громадянами минулорічних доходів відбувається щороку, впродовж перших чотирьох місяців року. Впродовж цього періоду нагадування про необхідність подання декларацій розміщуються в засобах масової інформації, місцях масового скупчення людей тощо. Однак, щороку знаходяться особи, які невчасно декларують отримані статки з причин “не знав, не зміг, не повідомили”, які призводять до непорозумінь та застосування штрафів.

Тож варто брати приклад з тих громадян, які розуміють, що свідомість, праця, вихованість і повага до Закону кожної людини є формулою розвитку суспільства.

Дякуємо усім жителям Херсону, які небайдужі до розвитку нашої територіальної громади і свідомо виконують свій громадянський обов'язок.

Підакцизні товари додали до бюджету 21,9 млн грн

У січні-березні цього року суб’єкти господарювання сплатили до бюджету Херсона та приміських селищних рад 21,9 млн грн акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами, тобто, алкогольними та тютюновими виробами. Наразі у Херсоні налічується понад 750 суб’єктів господарювання, які реалізують таку продукцію в роздріб.

Нагадаємо, що платники акцизного податку з роздрібної торгівлі алкогольними та тютюновими виробами сплачують цей податок за ставкою 5% до місцевих бюджетів, на яких розташовані пункти продажу таких товарів, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання декларації.

Найбільше доходів херсонці отримують у спадок

З початку року до головного офісу Херсонської ОДПІ громадяни подали 801 декларацію про майновий стан і доходи за 2016 рік. Із загальної кількості декларацій 522 подали херсонці, які мають право на податкову знижку та 279 - громадяни, яких декларувати статки зобов’язують норми Податкового кодексу України.

Найбільше “обов'язкових” декларацій подали херсонці, які торік  отримали спадок — 132, подарунки — 56 та надавали власне майно в оренду — 21.  Загалом від цих видів доходу вони одержали 20,6 млн грн, з яких мають сплатити до бюджету 1,3 млн грн податку на доходи фізичних осіб і військового збору.

Реалізувати право на податкову знижку найбільше охочих серед містян, які торік оплачували вартість навчання, страхові платежі та пенсійні внески. Разом вони задекларували 30 млн грн доходів, 4,3 млн грн витрат та 850 тис. грн податку, що підлягає поверненню з бюджету.

Мешканці Херсона активно використовують право на звернення

Впродовж січня-березня цього року до головного офісу Херсонської ОДПІ надійшло 37 звернень громадян. Торік впродовж цього періоду було зареєстровано 44 звернення.

Найбільше дописувачів хвилювали питання щодо роз'яснення різних положень податкового законодавства, проведення перевірок, застосування штрафних санкцій, реєстрації та обліку платників податків, адміністрування єдиного соціального внеску.

Всі заявники отримали відповіді в установлений законодавством строк.

Бізнес і громадяни відстоюють власні права на особистих прийомах у gодатківців

Протягом січня-березня цього року керівництвом Херсонської ОДПІ проведено 56 особистих прийомів громадян. Найбільш запитуваними у відвідувачів таких заходів були роз'яснення норм податкового законодавства, які порушувалися 27 разів. Також на 21 заході громадяни оперативно вирішували питання щодо справляння плати за землю, податку на прибуток, податку на доходи фізичних осіб та адміністрування єдиного внеску. 

До слова, особисті прийоми громадян керівництвом Херсонської ОДПІ проводяться за графіком, з яким можна ознайомитись у Центрі обслуговування платників або на суб-сайті ГУ ДФС у Херсонській області у розділі “Територіальні органи”.

Звертаємо увагу, що попередній запис на особистий прийом до посадових осіб Херсонської ОДПІ є обов'язковим і припиняється за десять робочих днів до дати особистого прийому начальника податкової інспекції та за п'ять робочих днів до дати особистого прийому в інших випадках.

Внесок податку на доходи фізичних осіб до бюджетів перевищив 106 млн грн

За січень-березень цього року платники податків, які зареєстровані в Херсонській ОДПІ, спрямували до місцевого бюджету 106,7 млн грн податку на доходи фізичних осіб.

Майже три чверті від зазначеної суми (73%) сплатили мешканці та підприємці Херсона. Питома вага районних відділень у загальній сумі надходжень цього податку по Херсонській ОДПІ складає: Білозерський район — 6%, Голопристанський і Цюрупинський по 5%, Скадовський — 3,8%,  Чаплинський — 3,6% і Каланчацький — 2,5%.

Слід зазначити, що цьогорічні надходження податку на доходи фізичних осіб значно перевищують показники відповідного періоду минулого року. Це означає, що місцеві територіальні громади матимуть більше фінансових ресурсів для підвищення якості життя своїх мешканців.

Відповідальність у разі несвоєчасної реєстрації платником ПДВ

У разі обов’язкової реєстрації особи як платника податку на додану вартість (далі - ПДВ) Заява подається до контролюючого органу не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій понад 1 000 000 гривень. Якщо останній день строку подання Заяви припадає на вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем строку вважається наступний за вихідним, святковим або неробочим робочий день.

Особа, яка підлягає обов’язковій реєстрації як платник ПДВ і не подала до контролюючого органу Заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування.

Контролюючий орган зобов’язаний самостійно за результатами проведення документальної перевірки визначити суму податкового зобов’язання з ПДВ без врахування сум податку, нарахованих під час придбання товарів/послуг, та застосувати штраф у розмірі 25 відсотків (50 відсотків – при повторному порушенні) суми такого зобов’язання. Більш детальну інформацію можна отримати в загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі, який розміщений на веб-порталі ДФС України.

Про природні ресурси необхідно звітувати за новою формою декларації

За І квартал 2017 року та наступні звітні періоди, у тому числі і для самостійного виправлення помилок, допущених у податковій звітності за попередні звітні періоди - платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин (за винятком вуглеводної сировини), за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, за спеціальне використання води та за спеціальне використання лісових ресурсів необхідно надавати Податкову декларацію з рентної плати за новою формою.

Відповідні зміни до попередньої форми Податкової декларації з рентної плати внесені наказом Міністерства фінансів України від 07.11.2016 № 927, який набрав чинності з 30.12.2016 року.

Хто відноситься до членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення?

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, в тому числі усиновлені.

До членів сім’ї громадянина другого ступеня споріднення відносяться його рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Таке визначення ступенів споріднення для цілей розд. IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ) передбачене п.п. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 розд. І ПКУ. Зазначений підпункт ПКУ застосовується до доходів, отриманих починаючи з 1 січня 2017 року громадянином у вигляді спадщини/дарунка. 

Пільговикам - власникам кількох земельних ділянок слід подати заяву про застосування пільги

Категорії осіб, які звільняються від сплати земельного податку встановлені п. 281.1 ст. 281 Податкового кодексу України. Зокрема, це: інваліди першої і другої групи; громадяни, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”; громадяни, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії громадян, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах встановлених граничних норм. Якщо  власністю громадянина є декілька земельних ділянок одного виду використання, то йому до 1 травня поточного року необхідно подати письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги. Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового періоду, у якому подано таку заяву.

Більш детальну інформацію можна отримати в Херсонській ОДПІ за телефоном 32-74-85.

Коротко про зміст звернення або як запитати, аби отримати податкову  консультацію?

З 1 квітня 2017 року звернення платників податків на отримання індивідуальної податкової консультації в письмовій формі повинно містити:

  • найменування для юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові для фізичної особи, податкову адресу, а також номер засобу зв’язку та адресу електронної пошти, якщо такі наявні;
  • код згідно з ЄДРПОУ (для юридичних осіб) або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті);
  • зазначення, в чому полягає практична необхідність отримання податкової консультації;
  • підпис платника податків;
  • дату підписання звернення.

На звернення платника податків, що не відповідає вимогам, зазначеним у цьому пункті, податкова консультація не надається, а надсилається відповідь у порядку та строки, передбачені Законом України “Про звернення громадян”.

Такі вимоги до звернень платників податків щодо надання податкових консультацій передбачені п. 52.1 ст. 52 Податкового кодексу України. 

Строк сплати ПДФО при виплаті доходів у негрошовій формі продовжено

З початку цього року термін сплати податку на доходи фізичних осіб у випадку, якщо оподатковуваний дохід надається у негрошовій формі чи виплачується готівкою з каси податкового агента, збільшено. Тепер сплатити зазначений податок необхідно протягом трьох банківських днів, що настають за днем такого нарахування (виплати, надання). Раніше на сплату податку відводився один день.

Слід зазначити, що відповідні зміни внесені до пп. 168.1.4 п. 168.1 ст. 168 Податкового кодексу України.

 

Прес-служба Херсонської ОДПІ

ГУ ДФС у Херсонській області