Прес-служба Херсонської ОДПІ інформує, від 28.04.17р.

Реєстр «неприбутківців» змінено

Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру зазнав змін, які внесено постановою Кабінету Міністрів України  від 29.03.2017 №19.

Зокрема зазначеною постановою передбачено, що неприбуткові організації, включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр), яким було повідомлено про невідповідність вимогам «неприбутковості», а житлово-будівельним кооперативам – про відсутність завірених ними копій документів, що підтверджують дату прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку та факт спорудження або придбання такого будинку житлово-будівельним (житловим) кооперативом, для включення в новий Реєстр зобов'язані до 01.07.2017 привести свої документи у відповідність до норм чинного законодавства та в цей же строк подати копії таких документів контролюючому органу. У протилежному випадку такі установи й організації виключатимуться контролюючими органами із Реєстру.

Також, постановою збільшено до 30 днів термін для подання контролюючому органу реєстраційної заяви та копій документів у разі зміни організаційно-правової форми неприбуткової організації або внесення змін до її установчих документів, у тому числі установчих документів організації вищого рівня, на підставі яких вона діє.

Розміри добових витрат для бюджетників збільшені

З 19 квітня цього року сума добових витрат для державних службовців, а також інших осіб, які направляються у відрядження підприємствами, установами й організаціями, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, установлена в розмірі 60 грн (раніше 30 грн), а гранична сума витрат на найм житлового приміщення за добу в межах України 600 грн (раніше 250 грн).

Додамо, що розміри добових витрат збільшені відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.2017 № 241, якою внесені зміни  до додатку 1 постанови Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 № 98.

Продати побутову техніку можна лише з касовим апаратом

Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16.03.2017 № 231, яка набуває чинності з 08.05.2017. Зазначений перелік містить вісім груп товарів:

  1. Вироби із чорних металів.
  2. Реактори ядерні, котли, машини, обладнання і механічні пристрої, їх частини.
  3. Електричні машини, обладнання та їх частини; апаратура для запису або відтворення звуку, телевізійна апаратура для запису та відтворення зображення і звуку, їх частини та приладдя.
  4. Засоби наземного транспорту, крім залізничного або трамвайного рухомого складу, їх частини та обладнання.
  5. Прилади та апарати оптичні, фотографічні, кінематографічні, контрольні, вимірювальні, прецизійні; медичні або хірургічні; їх частини та приладдя
  6. Годинники всіх видів та їх частини.
  7. Музичні інструменти; їх частини та приладдя.
  8. Іграшки, ігри та спортивний інвентар; їх частини та приладдя.

Загалом у цих групах міститься понад 300 позицій товарів.

Звертаємо увагу, що всі підприємці, в тому числі й підприємці — платники єдиного податку, які за готівку реалізують технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту, повинні з 08.05.2017 застосовувати реєстратори розрахункових операцій в обов’язковому порядку незалежно від обсягу отриманого доходу від такого продажу.

У яких випадках громадянин може не декларувати доходи

Громадяни звільняються від обов’язку подання податкової декларації про майновий стан і доходи в таких випадках (п. 179.4 ст. 179 Податкового кодексу України, далі – ПКУ):

а) незалежно від виду та суми отриманих доходів платниками податку, які:

є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року;

перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;

перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;

перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року;

б) в інших випадках, визначених розд. IV ПКУ.

Окрім того, обов’язок громадянина щодо подання декларації вважається виконаним і декларація не подається, якщо такий громадянин отримував доходи (п. 179.2 ст. 179 ПКУ):

від податкових агентів, які згідно з розд. IV ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених розд. IV ПКУ;

від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до норм ПКУ;

у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до IV ПКУ оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

Підприємці-спрощенці можуть втратити статус платника єдиного податку

Реєстрація платником єдиного податку є безстроковою, однак може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі (п. 299.10 ст. 299 Податкового кодексу України, далі – ПКУ) :

1) подання платником податку заяви щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, - в останній день календарного кварталу, в якому подано таку заяву;

2) припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем відповідно до закону - в день отримання відповідним контролюючим органом від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення;

3) у випадках, визначених п.п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ.

У разі виявлення контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку першої - третьої груп вимог, встановлених гл. І розд. XIV ПКУ, анулювання реєстрації платника єдиного податку першої - третьої груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку підприємець має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.

Детально ознайомитися із цією та іншими консультаціями можна в загальнодоступному інформаційно –довідковому ресурсі, який розміщений на веб-порталі ДФС України.

Яка сума нарахованого доходу відображається у рядку «Військовий збір» податкового розрахунку за ф. 1ДФ?

Порядок відображення відомостей у розділі II «Оподаткування процентів, виграшів (призів) у лотерею та військовий збір» податкового розрахунку за ф. 1ДФ визначено п. 3.11 Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, який затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4, зокрема:

у рядку «Військовий збір» загальна сума нарахованого доходу, загальна сума виплаченого доходу, загальна сума нарахованого військового збору та загальна сума перерахованого до бюджету військового збору відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками). Відомості про фізичну особу - платника податку, якій нараховані доходи, з яких утримується військовий збір, не зазначаються.

Отже, у рядку «Військовий збір» відображається загальна сума нарахованого доходу.

Минулорічні доходи задекларували більше 1000 херсонців

Цьогорічна кампанія декларування доходів громадян виходить на фінішну пряму. Наразі до головного офісу Херсонської ОДПІ подано 1031 декларацію про майновий стан і доходи. Загалом громадяни задекларували 144 млн гривень доходів, отриманих торік.

За підсумками поданих декларацій херсонцям доведеться сплатити до бюджету 2,5 млн гривень податку на доходи фізичних осіб та 542 тис. гривень військового збору. З початку року бюджет уже отримав понад 300 тис. гривень  зазначених податків.

До слова, п'ять жителів Херсона вже повідомили про отримання торік доходів, що перевищують мільйон гривень.  

До завершення деклараційної кампанії залишилися лічені дні. Тож запрошуємо херсонців до 3 травня 2017 року задекларувати минулорічні доходи. Більш детальна інформація - у Центрі обслуговування платників за адресою: м. Херсон, вул. І. Кулика, 143а, телефон 32-74-40.  

Сервіс від податківців оцінили 780 відвідувачів ЦОП

У січні-березні цього року фахівці Центру обслуговування платників (далі - ЦОП) головного офісу Херсонської ОДПІ надали платникам податків 165,3 тис. різних послуг. Зокрема, відвідувачі ЦОП отримали 18,5 тис. адміністративних послуг та 146,7 тис. інформаційних послуг.

Зокрема, за вказаний період податківці видали більше 2 тис. карток платників податків, 1,5 тис. документів про взяття на облік, 1,9 тис. витягів із реєстру платника єдиного податку, зареєстрували 1,3 тис. книг обліку розрахункових операцій тощо.

З метою оцінювання рівня діяльності в ЦОП постійно проводиться анкетування його відвідувачів. Так, за І квартал проведено анкетування 780 відвідувачів ЦОП, кожний з яких відповів на 15 питань. Усі респонденти надали лише позитивні відгуки.

За навчання херсонці сплатили понад 4 млн гривень

 З початку цього року 608 мешканців Херсона подали декларації про майновий стан і доходи аби скористатися правом на отримання податкової знижки. Загалом вони задекларували 38,5 млн гривень доходу та 5,9 млн гривень витрат, понесених протягом 2016 року. Усі разом вони мають отримати із бюджету понад 1,1 млн гривень зайво сплаченого податку.

Найбільшим попитом у декларантів користується податкова знижка на навчання. Питома вага декларацій про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки саме з такого виду витрат складає 74%. Тобто, майже три чверті херсонців, які подали декларації аби реалізувати право на знижку, у минулому році сплачували за навчання у вищих навчальних закладах себе особисто або членів своєї сім'ї першого ступеня споріднення. У 2016 році вони разом сплатили понад 4 млн гривень за навчання та мають можливість повернути до своїх гаманців понад 800 тис. гривень зайво сплаченого податку на доходи.

Трохи більше 20% декларацій подали херсонці, які у 2016 році сплачували внески до недержавних пенсійних фондів або страхували життя. Ця стаття витрат коштувала їм більше 800 тис. гривень із яких усі разом вони мають можливість повернути до свого власного бюджету більше 144 тис. гривень.

Найменше декларацій подали громадяни, які у 2016 році здійснювали штучне запліднення та сплачували відсотки по іпотечним кредитам — 33. Їм відшкодують понад 173 тис. гривень, понесених торік витрат.

Від оренди херсонської нерухомості бюджет отримує кошти

З початку року 44 херсонця задекларували доходи, отримані від надання в оренду житлової та комерційної нерухомості, а також земельних ділянок. Загалом вони задекларували 738 тис. гривень доходів і мають сплатити до бюджетів більше 62 тис. гривень податку на доходи фізичних осіб та військового збору. 

Нагадаємо, що цьогорічна кампанія декларування доходів триватиме до 3 травня включно. Запрошуємо херсонців задекларувати минулорічні доходи. Більш детальна інформація - у Центрі обслуговування платників за адресою: м. Херсон, вул. І. Кулика, 143а, телефон 32-74-40.  

Завдяки заощадженням херсонців бюджет поповнився 6,4 млн гривень

За підсумками І кварталу 2017 року у Херсоні сплачено понад 6,4 млн гривень податку на доходи фізичних осіб з відсотків по депозитах громадян. Середньомісячні надходження податку на доходи із зазначеного виду прибутків громадян складає 2 млн гривень.

Слід зазначити, що з 2016 року доходи громадян у вигляді процентів, які нараховані на суму депозитного банківського рахунка, включаються до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу та оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%. Обов'язок щодо сплати належних сум податків до бюджету та надання звітності нормами Податкового кодексу України покладено на банківські (фінансові) установи.

Забруднення екології у Херсоні коштує 3,6 млн гривень

За підсумками І кварталу 2017 року у Херсоні сплачено 3,6 млн гривень екологічного податку. Із зазначеної суми 2,9 млн гривень надійшло до місцевого бюджету та 0,7 млн гривень — до Державного. У цьому ж періоді минулого року бюджети усіх рівнів отримали 956,8 тис. гривень зазначеного податку.

До слова, з 1 січня 2017 року діють нові ставки екологічного податку. Якщо платник екологічного податку не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом 2017 року, то такий платник повинен повідомити про це податкову інспекцію за місцем розташування джерел забруднення. Для цього потрібно скласти заяву довільної форми про відсутність у нього у звітному році об'єкта обчислення екологічного податку. В іншому разі платник податку зобов'язаний подавати декларації відповідно до вимог Податкового кодексу України.

 Прес-служба Херсонської ОДПІ

ГУ ДФС у Херсонській області